Kriteret e azhurnuara për seleksionimin e dhuruesve të gjakut, koncentratit të trombociteve dhe plazmës rikuperuese pas vaksinimit kundër KOVID-19

0
11377

Më 08.04.2021 në një mbledhjen e kolegiumit pran Institutit të mjeksis së transfuzionit – Shkup u pranuan kriteret e azhurnuara për seleksionimin e dhuruesve të gjakut, koncentratit të trombociteve dhe plazmës rikuperuese pas vaksinimit kundër KOVID-19.

Nëse vaksinat bazohen në teknologjinë mARN (Pfizer / BioNTech, Moderna, CureVac): dhurimi vonohet për 48 orë pas vaksinimit për shkak të simptomave të mundshme lokale në vendin e vaksinës (dhimbje, skuqje, kruajtje, ënjtje).

Anuloni dhurimin për 7 ditë nga ndërprerja e simptomave në rast të efekteve anësore nga vaksina (lodhje, dhimbje koke, dhimbje muskulore, ethe, dhimbje kyçesh, ethe, të përziera, limfadenopati).

Nëse vaksinat bazohen në teknologjinë vektoriale të adenovirusit (AstraZeneca / Oxford, Johnson and Johnson / Jansen, Sputnik V): anulimi i dhurimit është 4 javë pas vaksinimit.

Nëse njerëzit nuk e dinë me cilën vaksinë janë vaksinuar: dhurimi anulohet për 4 javë pas vaksinimit.

Kriteret për seleksionimin e dhuruesve plazmatik të rikuperimit pas vaksinimit kundër KOVID-19:

Personat që kanë marrë vaksinën COVID-19 dhe nuk kanë pasur COVID-19 nuk mund të dhurojnë plazmë rikuperuese.

Personat që kanë bërë KOVID-19 dhe kanë marrë vaksinën KOVID-19 mund të dhurojnë plazmë rikuperuese (me vonesë të vlefshme, varësisht nga lloji i vaksinës).

Dhuruesit e plazmës rikuperuese, të cilët gjatë trajtimit të KOVID-19 kanë pranuar plazmë rikuperuese duhet të plotësojnë të gjitha kriteret për dhurimin e gjakut të plotë dhe koncentratit të trombociteve, duke përfshirë një vonesë prej 6 muajsh nga data e transfuzionit (transfusion i plazmës rikuperuse).

08.04.2021, Shkup

E përpiluar nga:

Departamenti i Sigurimit dhe Kontrollit të Cilësisë

Drejtori:

Dr. Sedulla Useini

Instituti i Mjekësisë së Transfuzionit të Republikës së Maqedonisë së Veriut – Shkup

LEAVE A REPLY